Sedmi međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2016

Opšta poljoprivredna zadruga „Tarevci” p.o. iz Tarevaca, opština Modriča, u saradnji sa opštinom Modriča, Nezavisnim biroom za razvoj Modriča i Ministarstvom trgovine i turizma kao glavnog pokrovitelja sajma organizovala je VII međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2016, , 21. i 22.07., i 23.07.2016.godine.

Sajam je otvoren 21.jula izložbom slika našeg modričanina Kemala Širbegovića koji od 1972 godine živi i stvara u Parizu i koji je sve 34 slike poklonio Tarevcima za buduću Galeriju za koje stvaramo uslove i autorskih knjiga pjesama naše modričanke Safete Osmičić.

Tokom prva dva dana održana su stručna predavanja u sali Omladinskog doma u Tarevcima.  Tako je u četvrtak održan Okrugli sto na temu „Lokalni ekonomski razvoj- stanje i kako ga poboljšati: korištenje potencijala za razvoj inovativnog i konkurentnog ruralnog turizma“.  U petak, drugog dana sajma, organizovan je Okrugli sto na temu: „Lokalni ekonomski razvoj –stanje i kako ga poboljšati: korištenje potencijala Regije za proizvodnju autohtonih prehrambenih proizvoda za ino tržišta“.
Oba događaja bila su dobro posjećena.

U subotu, 23.07.2016. godine održan je treći izložbeni dan Međunarodnog sajma ruralnog stvaralaštva Tarevci 2016. U sklopu trećeg dana sajma svečano je stavljena u funkciju trokomorna hladnjača kapaciteta 240 tona te organizovana je izložba štandova na kojoj je učestvovalo oko 70 izlagača iz raznih dijelova BiH, Hrvatske i Srbije.

Organizator je dodijelio nagrade za najbogatije štandove kao i za najljepše uređene štandove.
Također je održana i smotra folklora na kojoj je učestvovalo 9 kulturno-umjetničkih društava a to su:

1. KUD „Ševko Avdić“ Tarevci
2. KUD „Aktiv žena“ Stjepan Polje Gračanica
3. KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac
4. KUD „Aktiv IV“ Modriča
5. KUD „Mladi rudari“ Dobrinja
6. KUD“Puračić“ Lukavac
7. BZK „Preporod“ Odžak
8. KUD“Desanka Maksimović“ Hrtkovci Ruma
9. Omladinski kulturni centar Bosna Art Stjepan Polje Gračanica

Sajam je završen narodnim veseljem koje je trajalo do kasno u noć.